DAFTAR PERNIAGAAN ANDA SECEPAT MUNGKIN

DAFTAR PERNIAGAAN ANDA SECEPAT MUNGKIN

DAFTAR PERNIAGAAN ANDA SECEPAT MUNGKIN. Tahukah anda? Sebarang perniagaan yang dijalankan oleh individu ataupun syarikat perlu didaftarkan ? Tidak kira samada anda menjalankan perniagaan itu di rumah, menjual di internet, secara sambilan dan sebagainya. Anda boleh didakwa di mahkamah di bawah Seksyen 12 (1)(a) Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 (Pindaan 2001) yang membawa hukuman denda tidak […]Advert ID #90331

Full Description


DAFTAR PERNIAGAAN ANDA SECEPAT MUNGKIN.

Tahukah anda? Sebarang perniagaan yang dijalankan oleh individu ataupun syarikat perlu didaftarkan ? Tidak kira samada anda menjalankan perniagaan itu di rumah, menjual di internet, secara sambilan dan sebagainya.

Anda boleh didakwa di mahkamah di bawah Seksyen 12 (1)(a) Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 (Pindaan 2001) yang membawa hukuman denda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak lebih dua tahun.

Pendaftaran perniagaan boleh dikategorikan kepada 2 jenis.
a) ROB : Registration of Business
b) ROC : Registration of Company

ROB ialah pendaftaran bagi perniagaan perseorangan, perkongsian ataupun dalam kata lain biasa disebut sebagai syarikat enterprise. Anda boleh terus ke Pejabat SMM berhampiran untuk mendaftar, yuran hanya RM50 untuk 5 tahun ( Promosi terkini ) Anda hanya perlukan maksima 2 jam untuk mendafatar dan mendapat Sijil Perniagaan sendiri.

ROB pula ialah pendaftaran bagi syarikat Sendirian Berhad, biasanya bagi tujuan ini, anda perlukan sekurang-kurang­­nya 2 orang penama sebagai Pengarah atau rakan kongsi. Anda tidak boleh berurusan terus dengan SSM, sebaliknya perlu mendapatkan perkhidmatan daripada Setiausaha Syarikat. Yuran terkini yang biasa dikenakan adalah dari RM2200-3500. Untuk info lanjut tentang pendaftaran Sdn Bhd, mohon hubungi mana-mana Setiausaha Syarikat Berlesen & Bertauliah sekitar anda

……………­­…………..­.­………….­..­…………­…­………..­….­……..

Nak daftar ROB atau ROC ? Bergantung kepada modal dan skala perniagaan anda. Yang pasti, anda perlu mendaftar perniagaan, mulakan dengan ROB lebih baik, Bagi pemilik perniagaan sedia ada, anda juga boleh Upgrade syarikat sedia ada kepada Sdn Bhd.

……………­­…………..­.­………….­..­…………­…­………
Sebarang perniagaan kecil atau besar yang tidak didaftarkan itu dikategorikan sebagai perniagaan haram dan tidak sah mengikut undang-undang Malaysia. Pada tahun 2010 sahaja sebanyak 400 kes sudah dibawa ke Mahkamah kerana berniaga tanpa pendaftaran sah. Jangan pandang remeh hal penting ini. Hanya RM50 untuk 5 tahun bagi pendaftaran ROB. dan RM2200-3500 bagi pendaftaran ROC.

Promosi RM50 untuk 5 tahun akan berakhir pada hujung tahun ni, harga akan kembali normal RM70 setahun selepas ini. Tunggu apa lagi ? Sebagai panduan anda boleh klik link ini
……………­­…………..­.­………….­..­…………­…­…….

Sekali lagi saya menyeru semua rakan fb yang mempunyai bisnes samada skala kecil atau besar, untuk mendaftar perniagaan secepat mungkin. Banyak faedah daripada pendaftaran syarikat ni.

Sekian dulu, Pesanan Khidmat Sosial Usahawan untuk semua.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)Tags/Keywords

daftar perniagaan

Kedai / shop location (lokasi kedai) listed as per on the address / map to go there (alamat / peta) here offers variety of product to sell item for sale (barang untuk dijual) and services offered by the company (syarikat jual barang dan perkhidmatan) to the customers. Shop office branch selling cheap stuff (barang murah in rm) and best deal services in malaysia. Some of ads (iklan) Here shows the Business product dealer outlet with promotion best price & rate.(Cawangan pejabat / Kedai barangan murah di malaysia. Produk perniagaan beserta harga promosi pembekal barang terbaik) The opening hours or business hours (waktu operasi buka) from am to pm stated on the shop. Normal office hour will be from 8am-5pm. Any time extention depends on the store or shop. You can contact the shop owners for more info to buy or get the services. This is just a listing to promote the info. Any thing please email us at admin at sz.my.

Leave a Reply

*