TH Tabung Haji

TH Tabung Haji

Tabung Haji TH Visi & Misi, Nilai Teras Visi TONGGAK KEJAYAAN EKONOMI UMMAH; PENGURUSAN HAJI TERBILANG Misi Dalam mencapai visi TH, Kami beriltizam:- Memperkasa Ekonomi Ummah Sentiasa Giat Mencari Pelaburan Strategik Global Dan Lokal Bagi Pertumbuhan Berterusan Menggembleng Dan Memperkaya Modal Pendeposit Memberi Perkhidmatan Cemerlang Yang Berterusan Memudah Dan Menyempurnakan Urusan Jemaah Ke Arah Haji […]Advert ID #90408

Full Description


Visi

TONGGAK KEJAYAAN EKONOMI UMMAH; PENGURUSAN HAJI TERBILANG

Misi

Dalam mencapai visi TH, Kami beriltizam:-

 • Memperkasa Ekonomi Ummah
 • Sentiasa Giat Mencari Pelaburan Strategik Global Dan Lokal Bagi Pertumbuhan Berterusan
 • Menggembleng Dan Memperkaya Modal Pendeposit
 • Memberi Perkhidmatan Cemerlang Yang Berterusan
 • Memudah Dan Menyempurnakan Urusan Jemaah Ke Arah Haji Mabrur
 • Memberi Pulangan Yang Kompetitif, Halal dan Toyyiban

Nilai Teras

 • Komited
 • Profesional
 • Kerja Berpasukan
 • Menerima Perubahan
 • Prihatin dan penyayang

Latarbelakang Tabung Haji

Bertepatan dengan konsep Islam sebagai “Addeen” agama untuk dunia dan akhirat, setiap ibadah yang difardhukan oleh Allah SWT memberi manfaat dunia dan akhirat. Atas iktikad mengerjakan haji, umat Islam terdorong mengumpulkan wang bagi membolehkan mereka berkemampuan memenuhi perbelanjaan ke Tanah Suci.

Bagi mengelakkan unsur riba’ yang haram di sisi Islam, berbagai kaedah tradisional menyimpan wang diamalkan. Ada juga yang menjual ternakan dan harta benda warisan bagi mencukupkan perbelanjaan ke Tanah Suci, yang mana akhirnya mengakibatkan tekanan ekonomi ke atas diri sendiri dan keluarga, semasa dan sekembalinya mereka dari menunaikan fardhu haji. Amalan ini juga secara tidak langsung turut merosakkan struktur ekonomi luar bandar serta mengancam pertumbuhan ekonomi negara.

Untuk mempertingkatkan lagi perkhidmatan dan kemudahan kepada bakal-bakal haji, dalam tahun 1969 perbadanan tersebut dicantumkan dengan Pejabat Urusan Hal Ehwal Haji yang beroperasi di Pulau Pinang dan dengan itu lahirlah Lembaga Urusan dan Tabung Haji atau ringkasnya Tabung Haji, yang ditubuhkan di bawah Akta 8, Akta Lembaga Urusan dan Tabung Haji 1969 dengan tujuan untuk :

 • Membolehkan orang-orang Islam menyimpan secara beransur-ansur bagi memenuhi perbelanjaan menunaikan fardhu haji atau lain-lain perbelanjaan bermanfaat;
 • Membolehkan orang-orang Islam melalui wang simpanan mereka mengambil bahagian yang lebih berkesan di bidang penanaman modal melalui cara yang halal di sisi Islam; dan
 • Memberi perlindungan, pengawalan dan kebajikan kepada jemaah haji yang menunaikan fardhu haji dengan mengadakan pelbagai kemudahan dan perkhidmatan.

Berasaskan kepada tujuan-tujuan itu Tabung Haji telah menetapkan matlamatnya iaitu memberi perkhidmatan yang baik, sempurna dan amat memuaskan kepada jemaah haji Malaysia dalam urusan menunaikan fardhu haji; memberi keuntungan yang maksimum kepada pendeposit-pendeposit atas wang simpanan mereka.

Kenyataan ini adalah jelas menunjukkan bahawa Tabung Haji ditubuhkan bukan sahaja untuk menguruskan pemergian jemaah haji ke Tanah Suci, malah ia juga berfungsi sebagai suatu badan alternatif kepada umat Islam Malaysia untuk menyimpan wang sambil melabur secara halal dan mengikut lunas-lunas Islam.

Sebagai sebuah badan yang berunsurkan korporat Tabung Haji amat peka dengan perkembangan dan perubahan yang melanda dunia di era 90an. Demi menjamin kesinambungan daya saingnya dalam era globalisasi satu kajian telah dibuat dalam tahun 1995 bagi meluaskan lagi skop dan peranan Tabung Haji. Dari itu, pada 1 Jun 1995 akta baru Tabung Haji iaitu Akta 535, Akta Lembaga Tabung Haji 1995 dikuatkuasakan yang memansuhkan akta lama dan nama Lembaga Urusan dan Tabung Haji digantikan dengan Lembaga Tabung Haji pada 28 Ogos 1997, dan serentak dengan itu huruf TH diperkenalkan sebagai singkatan nama menggantikan perkataan Tabung Haji.

Kami berjanji dengan izin Allah SWT untuk :

 • Membantu anda mendapatkan haji yang mabrur dengan perbelanjaan yang berpatutan;
 • Menyelaras penerbangan haji yang menepati masa, selamat dan boleh diharapkan;
 • Menyediakan penginapan yang bersih dan selesa di tanah suci;
 • Menyelenggara akaun anda secara profesional dan mengawalnya secara sulit dan persendirian;
 • Melabur dalam bidang pelaburan yang halal, berhemat dan selamat supaya dapat memberi pulangan yang setanding dengan pasaran, di samping memastikan pertumbuhan yang berterusan;
 • Memberi layanan yang mesra, cepat dan cekap;
 • Memberi maklumat yang tepat, jelas dan terkini
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)Tags/Keywords

tabung haji

Kedai / shop location (lokasi kedai) listed as per on the address / map to go there (alamat / peta) here offers variety of product to sell item for sale (barang untuk dijual) and services offered by the company (syarikat jual barang dan perkhidmatan) to the customers. Shop office branch selling cheap stuff (barang murah in rm) and best deal services in malaysia. Some of ads (iklan) Here shows the Business product dealer outlet with promotion best price & rate.(Cawangan pejabat / Kedai barangan murah di malaysia. Produk perniagaan beserta harga promosi pembekal barang terbaik) The opening hours or business hours (waktu operasi buka) from am to pm stated on the shop. Normal office hour will be from 8am-5pm. Any time extention depends on the store or shop. You can contact the shop owners for more info to buy or get the services. This is just a listing to promote the info. Any thing please email us at admin at sz.my.

Leave a Reply

*