Resepi KUIH LAPIS MAWAR

Resepi KUIH LAPIS MAWAR

KUIH LAPIS MAWAR Bahan-bahan BAHAN A ?2 cawan tepung beras ?1 cawan tepung gandum ?2 sudu besar tepung jagung ?1 sudu kecil garam ?2 cawan santan pekat Bahan B ?1 1/4 cawan gula pasir ~saya guna gula halus ?1 cawan santan pekat ?2 cawan santan cair ?2 helai daun pandan-di simpul Cara-cara 1 • Campurkan […]



Advert ID #90503

Full Description


KUIH LAPIS MAWAR
Bahan-bahan
BAHAN A
?2 cawan tepung beras
?1 cawan tepung gandum
?2 sudu besar tepung jagung
?1 sudu kecil garam
?2 cawan santan pekat
Bahan B
?1 1/4 cawan gula pasir ~saya guna gula halus
?1 cawan santan pekat
?2 cawan santan cair
?2 helai daun pandan-di simpul

Cara-cara
1 • Campurkan kesemua BAHAN B ke dalam periuk dan masak sehingga gula larut,angkat dan biarkan adunan suam sedikit.
2 • Sementara itu satukan kesemua BAHAN A ke dalam mangkuk dan gaul rata, ketepikan dahulu.
3 • Masukkan BAHAN B ke dalam BAHAN A dan gaul rata, kemudian tapiskan.
3 • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian… Satu bahagian letak pewarna hijau apple dan perisa pandan dan satu adunan lagi saya biarkan plain ( putih)… Untuk lapisan atas sekali saya letak pewarna merah jambu ( pink )
4 • Apabila air kukusan dah mendidih,letak loyang tadi dan panaskan sebentar.
5 • Masukkan adunan plain ( putih ) 1 cawan dan kukus selama 5 minit.
6 • Setelah itu lapis pula adunan hijau apple selama 5 minit juga dan seterusnya sehingga habis adunan.
7 • Lapisan akhir sekali kukus selama 20 minit. Bila dah siap, angkat dan sejukkan.
8 • Biarkan kuih benar-benar sejuk baru cantik di potong… Gunakan pisau plastik supaya licin potongannya…#mawarwilsa

NOTA
? Untuk setiap resepi saya gunakan cawan dan sudu sukatan metrik
? Untuk memastikan permukaan kuih lapis cantik dan licin buka penutup pengukus setiap 5 atau 10 minit dan sentiasa di lap penutupnya dan sambung lagi mengukus.
? Apabila kuih lapis sudah masak buka tutup pengukus dan biarkan atas api selama 10-15 minit agar wap di atas kuih kering dan petua untuk mengelakkan kuih lapis cepat basi.
PANASKAN PERIUK KUKUSAN HINGGA AIR MENDIDIH.. SEDIAKAN LOYANG 8″ PERSEGI ATAU LOYANG BULAT 9″… SAPUKAN DASAR DAN SISI LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK MASAK.. ALASKAN DASAR LOYANG DENGAN PLASTIK SUPAYA DASAR TIDAK MELEKAT.

Pemilik Resepi – Pn Yatie. Dicuba : Mawar Wilsa

Image may contain: food
No automatic alt text available.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)



Tags/Keywords

resepi

Kedai / shop location (lokasi kedai) listed as per on the address / map to go there (alamat / peta) here offers variety of product to sell item for sale (barang untuk dijual) and services offered by the company (syarikat jual barang dan perkhidmatan) to the customers. Shop office branch selling cheap stuff (barang murah in rm) and best deal services in malaysia. Some of ads (iklan) Here shows the Business product dealer outlet with promotion best price & rate.(Cawangan pejabat / Kedai barangan murah di malaysia. Produk perniagaan beserta harga promosi pembekal barang terbaik) The opening hours or business hours (waktu operasi buka) from am to pm stated on the shop. Normal office hour will be from 8am-5pm. Any time extention depends on the store or shop. You can contact the shop owners for more info to buy or get the services. This is just a listing to promote the info. Any thing please email us at admin at sz.my.

Leave a Reply