Resepi Sambal Hitam Tomato
Ari nie saya nak share sambal hitam tomato..sebenarnya saya nak wat sambal hitam pahang..tp dsebabkan xde belimbing buluh tu..saya tukar ngn tomato…rasa dia bleh wat mkn nasik 4 pinggan…n mmg pedas…. * yg xtahan pedas boleh tambah bwg besar dan kurgkan cili padi ye.. First tomato dlm 7-10 biji..potong2 n masukkan dalam kuali..goreng tanpa minyak. […]
Full Description
Ari nie saya nak share sambal hitam tomato..sebenarnya saya nak wat sambal hitam pahang..tp dsebabkan xde belimbing buluh tu..saya tukar ngn tomato…rasa dia bleh wat mkn nasik 4 pinggan…n mmg pedas….
* yg xtahan pedas boleh tambah bwg besar dan kurgkan cili padi ye..
* bahan blender ialah minyak masak anggaran 180ml+bawang besar+cili padi+ikan bilis(blender kasar semuanya)…
*tiada penggunaan air dlm resepi sebab nak pendekkan masa serta bhan tumisan ni xmerecik2..
Blender semua bahan kecuali ikan bilis dengan minyak…blender kasar
Kemudian baru masukkn ikan bilis n blend kasar..
Masukkan kicap pekat satu sudu kecik+aji+garam+gula sikit..jgn manis sgt..t xsedap..ikan bilis da masin..jadi pandai2 ejas rasa..saya tmbh cukup rasa..jadi xpakai garam lagi..
Last..masak smpai pecah minyak n ikan bilis tadi da garing..boleh tutup api n sejukkan..simpan kat dalam balang..letak kat luar 5 ari boleh tahan..kalo letak dalam peti sejuk 2 bulan pon ok je…boleh la mkn ngn nasik…
# selamat mencuba???
Category
Tags/Keywords