Resepi Stir Fried Onion Vinegar Chicken
Sumber : Mary Teo Lee Na .. masakan cina, selain byk menguna minyak bijan, cuka hitam or putih pun byk digunakan dlm pelbagai masakan… cuka baik utk buang lemak… hehehe Dlm gmbr ni ialah masakan isi ayam dgn cuka hitam dan dgn byk2 bawang bombay… “Stir Fried Onion Vinegar Chicken”… Perapkan isi ayam dgn […]
Full Description
Sumber : Mary Teo Lee Na
Dlm gmbr ni ialah masakan isi ayam dgn cuka hitam dan dgn byk2 bawang bombay… “Stir Fried Onion Vinegar Chicken”…
Perapkan isi ayam dgn sedikit kicap cair, minyak bijan, sos tiram, lada hitam sulah dan tepung jagung (fungsi tepung jagung melembutkan isi ayam pabila ditumis)
Bawang bombay dlm 3 labu besar hiris kasar, stgh utk menumis dan stgh selepas ayam masakan… gaul rata je…
Caranya senang, tumiskan bawang terlebih dahulu dan masukkan ayam dan kacau rata, masukkan sesikit air utk kuahnya, masukkan sesudu besar cuka hitam dan sedikit gula perang dan garam utk secukup rasa… masak sehingga ayam masak dan masukkan lg stgh bawang dan gaul rata… hidangkan dgn nasi atau mkn dgn roti pun boleh..
Alhamdulillah… siap..
Category
Tags/Keywords