Resepi Kuah Rojak Buah
? Sumber :Hafizah Fiza? Buat kuah rojak pagi ni sbb stok kuah dah habis…. buat byk2 bila mulut teringin jer bwa keluar peti ais gaul terus mkn…..ni resepi kuah nya akak ambil resepi dari matgebu sbb resepinya masuk dlm tekak akak tapi akak durhaka sikit. 3 butir bwg besar sedang 2 ulas bwg putih untuk […]
Full Description
Buat kuah rojak pagi ni sbb stok kuah dah habis…. buat byk2 bila mulut teringin jer bwa keluar peti ais gaul terus mkn…..ni resepi kuah nya akak ambil resepi dari matgebu sbb resepinya masuk dlm tekak akak tapi akak durhaka sikit.
3 butir bwg besar sedang
2 ulas bwg putih untuk menutralkan cili padi
15 biji cili padi boleh krgkan kalau x suka pedas
1 in belacan dibkr bagi yg allergic kena bkr dulu
5 camca air asam jawa
1botol petis/otak udang (untuk menambah kick dlm kuah rojak)
1/4 cawan kicap pekat boleh krgkan kalau x mahu hitam sgt
3 camca kicap cair
Gula melaka dan gula putih ikut kemanisan kita sendiri tapi akak guna 1 butir yg pjg tu yg di jual di supermarketkalau yg bulat agak2 la
1 botol soscili (yg ni akak durhaka)
Bwg besar, bwg putih, cili padi, belacan diblender halus. Masukkan kesemua bahan2 trsebut kedlm periuk termasuk kicap dan petis masak sehingga mendidih kemudian masukkan sos cili n gula perlahankan api rasa bila dah stabil n ikut kesukaan kita tggu ia berkilat n pekat itu kiranya dahmasak tutup api. Taburkan bijan yg telah disangai tanpa myk.
Sukatan camca tu ialah camca besar ya
Category
Tags/Keywords